België  -   Frankrijk  -   Portugal  -   Spanje  -   Turkije 

Lier

Lier ligt op een 10-tal km van Antwerpen
Het is een klein, maar zeer leuk stadje langs de oever van de Nete.
Honger en dorst hoef je er echt niet te lijden.

Wie Zimmertoren zegt, denkt onmiddellijk aan Louis Zimmer zoon van Petrus Zimmer een horlogemaker. Na zijn eerste opleiding bij zijn vader is Louis zich gaan bekwamen in Zwitserland. In 1927 kwam Zimmer aandraven met grootse ontwerpen. Hij had plannen voor het vervaardigen van een jubelklok met verscheidene wijzerplaten, speciaal mechanisme, automaten en dergelijke meer, en dit in het vooruitzicht van 1930, het Belgische eeuwfeest. Na wat zoeken voor een geschikte locatie, viel zijn oog op de vervallen Corneliustoren, die opgelapt werd en nu als de Zimmertoren bekend is.

Terwijl vele begijnhoven rond een centraal plein liggen, is dit van Lier één met meerdere straten zoals in een echt dorpje binnen de stad.
Het begijnhof telt ongeveer 150 huisjes.
Meer info over begijnhoven op Wikipedia
Het Lierse begijnhof telt 162 huisjes verdeeld over 11 straten.
Sinds 1998 behoord het tot het Werelderfgoed van de UNESCO.
Deze rij vrij grote huisjes, in begijnhof termen, staan aan de buitenzijde van het begijnhof.
De achterkant van deze huisjes is dan ook raamloos, en van buiten het begijnhof gezien een blinde muur.

Extra foto's van het begijnhof :   
De St. Gummaris kerk
Gebouwd van 1378 tot 1540. Eerst met een houten toren die afgebrand is en vervangen door de huidige 8 hoekige toren.
De St. Gummarus processie
Het is een jaarlijkse processie op de 1ste zondag na 10 oktober.
Door het unieke karakter (waar vindt je nog een processie) dagen er elk jaar ook vele buitenlandse kijklustigen op.

Enkele Lierse specialiteiten

Lierse kant is niet geklost. Het is een naaldkant, en wordt op mechanisch geweven tule geborduurd. Eerst wordt de tule op een kantraam gespannen, dan wordt er een ontwerp op de tule getekend. Hierna wordt er met een haaknaald de draad ingewerkt. Door gebruik van verschillende draaddiktes, verkrijgt men schaduw- en perspectiefeffecten.

Meer over kant en Lierse kant in het bijzonder
Lierse vlaaikens zijn het oudste gekende streekgerecht uit de provincie Antwerpen.
De eerste vermelding dateert reeds van rond 1722.

Een 'oud' recept:
Neem 0,34l melk, 3 beschuiten en 3 gestampte kruidnagels.
Laat dit alles koken en giet er siroop bij.
Doe dit mengsel in een taartvorm en laat bakken.

Vandaag gebruiken alle Lierse bakkers eenzelfde recept, zodat smaak en kwaliteit uniform zijn.